ДП «Волиньстандартметрологія» відкрило лабораторію для перевірки харчових продуктів на вміст генетично модифікованих організмів (ГМО). Перевірки проводяться на базі випробувального центру підприємства.
Це перший в Західній Україні центр у системі Держспоживстандарту, який згідно з рішенням Національного агентства з акредитації України від 17.08.2009 отримав розширення галузі акредитації щодо визначення ГМО.
Підрозділ генетично-молекулярних випробувань продукції оснащений сучасним аналітичним обладнанням, що дозволяє проводити випробування продукції на вміст ГМО відповідно до міжнародних вимог ISO 21569:2005 та ISO 21570:2005 з якісним і кількісним визначенням процентного вмісту ГМО. Навчання спеціалістів ДП «Волиньстандартметрологія» з визначення ГМО провели закордонні фахівці.
У випробувальному центрі проводиться перевірка харчової продукції та продовольчої сировини на наявність ГМО – виявлення регуляторних послідовностей промотору (35S) та термінатора (NOS); визначення наявності у харчовій продукції та продовольчій сировині ДНК рослинного походження, зокрема сої; ідентифікація та кількісне визначення вмісту ГМО. При проведенні випробувань з метою контролю якості результатів використовуються сертифіковані стандартні зразки («ERM», Бельгія) з приписаними значеннями вмісту ГМО в продуктах харчування та продовольчій сировині.
Як уже повідомлялось, нещодавно в системі Держспоживстандарту України було відкрито лабораторії генетично-молекулярних випробувань ГМО у харчових продуктах та сільськогосподарській сировині на базі випробувальних центрів ДП «Кривбасстандартметрологія» (Кривий Ріг) та ДП «Луганськстандартметрологія» (Луганськ). Крім того, з 2007 року аналогічна лабораторія діє в ДП «Укрметртестстандарт» (Київ) та з 2008 року в ДП «Вінницястандартметрологія» (Вінниця).
Довідково
Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 13 травня 2009 р. №468 «Про затвердження Порядку етикетування харчових продуктів, які містять генетично модифіковані організми або вироблені з їх використанням та вводяться в обіг» з 1 липня 2009 року здійснюється обов’язкове етикетування харчових продуктів, які містять генетично модифіковані організми. Етикетування харчових продуктів, які не містять генетично модифіковані організми або вміст яких становить менш як 0,9 %, здійснюється з допомогою позначки «Без ГМО».
Коментарі