Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики заявляє про застосування штрафних санкцій до власників кафе, ресторанів та барів у разі, якщо мінімум 50% площі в цих закладах не буде захищено від тютюнового диму.
11 липня 2009 року набули чинності зміни до Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення», якими зафіксовано механізм відповідальності за недотримання норм тютюнокуріння. Так, відсутність у закладах громадського харчування площ, вільних від куріння, карається штрафом суб'єктів господарювання у розмірі від тисячі до десяти тисяч гривень.
«Ми хочемо, щоб кожен громадянин усвідомив, що в нього є право зайти в будь-яке кафе чи ресторан України, де йому зобов’язані надати місце, повністю захищене від тютюнового диму. Площа ж, яку займають такі місця, має становити від 50 до 100 відсотків загальної площі закладу, – говорить перший заступник Голови Держспоживстандарту України Юрій Ширко. – Ця норма є чинною три роки (з 1 липня 2006 року). Але після прийняття законодавчих змін за недотримання цієї норми контрольні органи можуть штрафувати не лише курців, а й господарів ресторанів. У випадку, якщо в ресторані не забезпечені права того, хто не курить, людина має право зробити відповідний запис у книзі скарг та звернутися письмово у місцеве управління із захисту прав споживачів. Його представник складе відповідний акт для накладення штрафних санкцій – від 1 тис. до 10 тис. грн. Через те, що сьогодні державні органи досить обмежені у можливості здійснювати перевірки через введений мораторій, звільнення кафе та ресторанів від тютюнового диму стає нашою спільною з громадянами справою – адже письмова скарга надасть нам право навести лад у закладі. Тому звертаю особливу увагу на те, що перевіряти громадські заклади стосовно порушення норм тютюнокуріння органи Держспоживстандарту можуть лише за скаргами споживачів».
Якщо заклад має лише один зал для відвідувачів, то він увесь повинен бути вільним від куріння, оскільки дим розповсюджується по всьому приміщенню. Дія закону поширюється на всі тютюнові вироби, включно з кальяном.
«Громадські організації, які об’єдналися в Коаліцію за вільну від тютюнового диму Україну, будуть самостійно здійснювати моніторинг закладів і при виявленні порушень робитимуть господарям ресторану зауваження та спільно визначатимуть термін їхнього усунення. Якщо ж недоліки не буде виправлено, ми будемо звертатись із скаргами до територіальних управлінь у справах захисту прав споживачів Держспоживстандарту для накладення фінансових санкцій», – говорить координатор Коаліції Ганна Гопко.
«Наша мета – не збільшити кількість штрафів, а раз і назавжди захистити людей від тютюнового диму. Найперше – працівників ресторанів, які по вісім та більше годин на день змушені дихати токсичними речовинами тютюнового диму. Український підхід, при якому курцям залишається до 50% площі, є ще досить ліберальним. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує повністю заборонити тютюнокуріння в громадських приміщеннях, включаючи бари та ресторани. Так зроблено в Англії, Франції, Італії, Туреччині та інших країнах. Їхній досвід є позитивним, і тому Європейська Комісія збирається поширити його на всі країни ЄС. Проте в цих країнах держави виділили чималі ресурси для повної заборони куріння. В Україні ж пішли на компроміс, щоб зробити м’якшим перехід в умовах кризи. Тому найближчі роки ми розглядаємо як перехідний етап до повного звільнення громадських приміщень від тютюнового диму», – говорить завідувач відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України Костянтин Красовський.
Директор із маркетингу мережі ресторанів ТМ «Челентано» та «Потейто Хауз» Галина Кащєєва відзначає, що коли законодавство 2006 року вперше почало вимагати звільнити заклади від куріння, в компанії були побоювання щодо зменшення кількості клієнтів. Натомість результат виявився позитивним.
«З початку розвитку нашої мережі ми відокремлювали зали для курців і некурців. Останні кілька років є ресторани, які взагалі відмовились від залів для курців. Є ресторан на Хрещатику, де був один такий зал, зараз в цьому ресторані взагалі не курять. І це аж ніяк не зменшило кількості наших клієнтів. Можливо – тільки збільшило. Деякі курці мені навіть дякували, що тепер можуть проводити час у чистому повітрі, не продимлюють свій одяг, а курити виходять на вулицю. Величезний плюс – те, що наші працівники не змушені увесь робочий день перебувати у прокуреному приміщенні», – говорить пані Кащєєва.
Нагадаємо, 89% українців підтримують повну заборону куріння у приміщеннях ресторанів, а 75% – у барах. Про це свідчать дані загальнонаціонального репрезентативного опитування Київського міжнародного інституту соціології, яке було проведене у листопаді 2008 р.
Останніми роками в Україні внаслідок ратифікації нею Рамкової Конвенції Всесвітньої організації охорони здоров’я із боротьби проти тютюну почали вживатися дієві заходи щодо подолання тютюнової епідемії: збільшено акцизи, обмежено рекламу, на пачках з’явилися великі попередження, робочі та громадські місця поступово звільняються від тютюнового диму. Завдяки цим заходам поширеність куріння в Україні, за даними опитувань Київського міжнародного інституту соціології, почала зменшуватися – з 41% 2005 року до 31% у 2009. Звільнення закладів громадського харчування від тютюнового диму здатне посилити цю позитивну тенденцію.
Контактні особи:
Устінова Олександра,
Координатор прес-центру Коаліції громадських організацій
«За вільну від тютюнового диму Україну»
044 278 48 95, 095 828 13 38
[email protected]
Хомин Олег,
Начальник відділу зв’язків з громадськістю та ЗМІ
Держспоживстандарту України
044 528 84 19
[email protected]
Коментарі