bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Формат Світового кафе як інструмент розвитку громади
11.08.2017

Робота з громадами передбачає обговорення певних проблем чи питань. У переважній більшості випадків для цього використовуються традиційні, зазвичай не дуже дієві, підходи, наприклад, наради, під час яких учасники пасивно сприймають інформацію. У кращому разі відбувається дискусія, коли охочі можуть висловитися, але не завжди така розмова втримується у визначеному руслі.

Тренери, яким доводиться працювати у форматі групової комунікації, постійно шукають нові підходи, які дозволять учасникам отримати від спілкування максимум. Однією із сучасних фасилітаційних технік є Світове кафе (World Café).

Концепція Світового кафе

Світове кафе – альтернативний формат обговорення питань у групі. Метод відомий уже понад 20 років. Уперше був використаний у 1995 році в США. Сталося це незаплановано. Група лідерів із різних сфер зібралася в будинку Хуаніти Браун і Девіда Ісаакса (Juanita Brown and David Isaacs) на творчу нараду. Вранці вони розташувалися великим колом у дворі будинку, але їхні плани перебив дощ. Учасники були змушені перейти в дім. Вони спонтанно розділилися на дві групи і розмістилися за окремими столами. Час від часу хто-небудь відходив від свого столу й підходив до сусіднього, аби обмінятися ідеями. Спілкування виявилося набагато продуктивнішим, ніж можна було собі уявити.

Це технічно нескладний, проте напрочуд ефективний метод створення діалогу. Акцент робиться на спілкуванні між учасниками і на продукуванні нових думок та ідей. Це розмова про суть справи в неофіційній обстановці.

Запорука успіху – невимушена атмосфера

Позитивна атмосфера – один із основних факторів, що сприятимуть творчому зростанню та розвитку учасників. В ідеалі для розмови варто вибрати світле затишне приміщення, яке нагадує кав’ярню, можна ввімкнути ненав’язливу музику. Доречно запропонувати учасникам каву.

Зустріч веде фасилітатор. На самому початку розмови варто повідомити гостям, що спілкування відбуватиметься в незвичайному форматі.

Процес

Для того, аби обговорення було ефективним, у групі має бути не менше 12-14 осіб. Учасники розсідаються за окремими столами, як у кафе, по декілька (3-7) людей. За кожним столиком одна людина бере на себе роль «господаря» столу, а решта – «запрошені гості».

Для оптимізації процесу обговорення та фіксації результатів на кожному столі лежать паперові скатертини (аркуші великого формату) та різнокольорові олівці чи маркери. Висловлені ідеї відображаються у зручний спосіб – схема, малюнок, теза.

Через визначений відрізок часу, наприклад, 15 хвилин, «гості» переходять за інші столики, а «господар» залишається на своєму місці і розповідає новоприбулим «гостям» про те, що обговорювала попередня група. Новоприбулі доповнюють уже сказане своїми коментарями. Через 15 хвилин процедура повторюється: «гості» розходяться за інші столики, «господар» залишається, новоприбулі додають щось від себе.

Таким чином усі «гості» кафе ознайомлюються з пропозиціями та ідеями один одного, кожен може висловитися та дізнається думки колег. Після цього відбуваються презентації від кожного столика з подальшим обговоренням.

Для чого варто використовувати Світове кафе

Метод доцільно використовувати для:

  • вирішення комплексних проблем;
  • отримання відповідей на декілька запитань;
  • пошуку нестандартних рішень;
  • об’єднання кількох точок зору;
  • планування групової роботи;
  • підбиття підсумків;
  •  обміну досвідом.

Основні правила Світового кафе

Ці декілька правил допоможуть організувати ефективне обговорення.

1. Створіть контекст – зрозуміло й чітко опишіть основні цілі та завдання бесіди.

Пам’ятайте, що мета обговорення – спільний пошук шляхів і перспектив. Після обговорення люди часто стають впевненішими у власних силах, оскільки їм вдається поговорити про злободенні питання.

2. Розбирайте справді важливі аспекти проблеми.

Якщо увага учасників буде спрямована на вирішення ключових питань, то й результати будуть вагомішими. Обговорення вийде відкритим і глибоким.

3. Відзначайте думки кожного учасника.

Оскільки кількість учасників за столом обмежена, то промовчати і «відсидітися» буде складно. Поважайте кожну думку, у тому числі й нестандартну. Запрошуйте всіх до обговорення та співпраці.

4. Поєднуйте непоєднуване.

Чудово, коли переплітаються різноманітні ідеї та точки зору. Також позитивно впливає на кінцевий результат, коли разом збираються люди з різних професійних сфер.

5. Щедро діліться успішним досвідом, інсайтами й уважно слухайте інших.

Сфокусуйте увагу на особистих досягненнях і внесках кожного учасника обговорення.

6. Наприкінці зберіть разом результати роботи всіх груп, порозвішуйте аркуші з напрацюваннями.

Це робиться для того, аби максимально наочно представити всі результати. Іноді корисно продовжити дискусію, утворивши єдине велике коло, активізуючи колективний інтелект.

Приклади заходів у форматі Світового кафе, які проводив Ресурсний центр ГУРТ

Якщо ви бажаєте отримати ефективний результат у генеруванні нових ідей, переходьте за лінком.

Матеріал підготовлено для рубрики"SmartНУО" на порталі ГУРТ.

Контакти

Коментарі

Наталія Малиш   2581 день тому   #  

Пропоную "World Café " перекласти як "Світова кав'ярня" або "Кавова світлиця"

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.